Memancing dengan budak UK...

|

Ustazkodimero ada sorg kawan...(kawan sek rendah dulu - SK Bayan Baru).
Yang sekarang menuntut di United Kingdom kos Degree Mekanikal...
Time dia kt UK,ustazkodimero penah janji nak bawak dia g memancing bila dia balik Malaysia nanti..
So sekarang dia cuti dan berada di Penang..apa lagi...jom memancing...

Inilah member lama Ustazkodimero yg
jauh belajar di UK...Faiz namanya...
Ada gaya pemancing profesional x..??
Bagus si faiz nie..ajar sekali jew dah expert..patut la berjaya smpai ke UK..

Budak nie memang bertuah betul,x sampai beberapa minit..
dia la org pertama yg naikkan ikan..
itu pun time balingan yg pertama..hahaha bertuah ko faiz..
x sia-sia bawak ko mancing...

Entah apa nama ikannya...cantikkan..
MAk ustazkodimero kata ke'tang..entah betul entah idak..huhuhu

Lepas tu selang beberapa minit..
Ustazkodimero pula strike..
Ikan lembu namanya..
tp kami selalu panggil ikan double stand..
Sebabnya..?? tengok dibawah....hehehe
Inilah sbb digelar ikan double stand..
Bleh berdiri terpacak..hehehe
ditongkat oleh duri kiri dan kanannya...
kalau dapat ikan nie ati-ati k..ada duri..

Selang beberapa puluh minit...Aiman pula dapat ikan..
Aiman nie kira mmber ustazkodimero la dlm acara lepak melepak dan memancing nie...
mak dia berniaga kt pasar malam Sg.Dua..So kepada bebudak USM...
Jgn lupe singgah gerai aiman time ari sabtu k..
Ada Laksa,Bakso dan Air....nyum2....

Ikan gelama jew...janji dapat ikan..
sekurang-kurang semua dapat naikkan ikan..

Dan sebelum balik...faiz skali lagi strike...
Sekali dapat ikan buntal dah...patut la berat semacam...
spesis aiman rupanya..hehehe..jgn marah man....

Semua ikan yang dipancing dilepaskan semula hidup-hidup ke laut..
demi ganerasi yang akan datang..
Catch n release..yg baru nk dipraktikan di malaysia...
tp kt luar negara dah lama amalkan konsep tangkap dan lepas..
hanya ikan yg matang selalu di bawa balik..
so kalau sekadar nak pancing suka-suka..dilepaskan semula utk menjaga populasi ikan..
Kadang-kadang ada gak cemuhan dari org-org lama..
Apa la lepa nie,dah dapat lepas balik...bla..bla..bla..
tu la..org lama nie x faham..susah...
dah tu plak yg kata ikan tu cedera..so kejam nanti dia x leh hidup...
tp yg sebenarnya ikan nie akan dapat hidup..luka akan sembuh dalam masa 2-3 ari..
kalau x caya silala masuk forum memancing profesional..
atau baca majalah pancing...anda akan dapat ilmu baru dan akan fahami konsep tangkap dan lepas nie..
banyak kebaikkan...

8 Kasi Komen:

atikah humaira berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Afendy @ Ustazkodimero berkata...

x tahu..huhuhhu
Geng geng geng....

Tanpa Nama berkata...

ermmm.... hensem lah en.faiz ni nak kenal blh????

mamakmuda berkata...

Salam... Ustz!! Mai la mancing ke PULAU KETAM!!!

Related Posts with Thumbnails