Final Year Projek..wat u give u get back...

| 0 Kasi Komen

: Tajuk Projek :
Laman Notasi ICT

: Bahasa Pengaturcaraan :
HTML , PHP , Java Script

: Pangkalan Data :
MySql

: Perisian Aturcara :
Notepad ++ (100% hand coding)

: Fungsi Utama :
 Perkongsian fail secara online . Pensyarah boleh upload fail ,
dan pelajar boleh download fail terbabit.







Bahagian Muka Depan.
Ada Butang Muka Depan , Pensyarah , Pelajar, Laman ICT dan Admin.
Butang Laman ICT utk ke web rasmi ICT.




Butang Admin.
Admin kena log masuk terlebih dahulu.




Bahagian admin setelah log masuk.
Ada borang untuk daftar pensyarah.
Dan butang untuk semak / padam pensyarah.




Mesej (tulisan merah) jika pensyarah berjaya didaftarkan.




Bahagian butang Papar/Padam pensyarah.
Untuk semak pensyarah yg didaftarkan dan untuk padam pensyarah yg tidak digunakan.
(hanya tekan nama pensyarah yg ingin dipadam)




Mesej pengesahan untuk padam jika nama pensyarah ditekan.




Bahagian Pensyarah
Pensyarah perlu log masuk dahulu.



Bahagian dalam pensyarah.
Boleh terus muat naik fail. Support semua format fail.
Limit 64MB setiap fail. Dan ada 3 butang dibahagian kiri.
Semak /Padam fail , Kemaskini Fail dan Tukar katalaluan.



Mesej (tulisan merah) bila fail berjaya dimuat naik.
Setiap nama dail adalah unik,jadi tidak boleh upload fail yg dah ada kt dlm database.




Bahagian Semak/Padam fail.
Tekan jew tajuk fail kalau nk padam fail.



Mesej pengesahan untuk padam bila tajuk fail ditekan.



Bahagian Kemaskini fail.
Sama juga tekan ja tajuk utk kemaskini fail tersebut.



Jadi fail boleh ditukar nama dan kod subjek.
Tekan butang hantar untuk kemaskini fail.



Bahagian Tukar kata laluan.
Pensyarah x boleh tukar nama dan id kerana itu primary key.



Bahagian Pelajar.
Pelajar hanya perlu masukkan kod subjek untuk dimuat naik.



Fail untuk subjek tersebut.
Kalau ada banyak maka akan ada banyak la dlm jadual nie.



Pelajar hanya perlu klik tajuk fail,
jadi fail tersebut boleh terus dibuka atau disimpan ke PC.

Ada beberapa fungsi yg x dapat disiapkan sbb kesuntukkan masa,
tp objektif utama projek (upload dan download fail) tercapai.
Fungsi utk kemaskini pensyarah dan bahagian post berita x sempat nk buat.
Dan ada lagi beberapa laman yg akan papar mesej jika fail berjaya dipadam,
dikemaskini dan sbagainya. rasanya laman tersebut x penting sgt utk diceritakn disini..

Ini lah projek ustazkodimero yg x seberapa untuk final projek diploma nie..
Ambil masa lebih kurang 2 bulan untuk siapkan sepenuhnya,
walaupun ada 4 bulan utk siapkan projek,bnyk masa juga terbuang utk cari tajuk projek,
dan belajar function upload donwload..2 minggu dibazirkan utk cuba simpan data dlm server..
tp oleh kerana sukar,jadi tukar lak simpan kt database mysql..
lg senang nk handle data kan..

Ustazkodimero cuma rasa puas sbb berjaya wat semua nie hanya dgn pakai notepad utk aturcara.
walaupun x puas hati sbb 2 fungsi x smpat siapkan..hmmm..
setakat nie la dulu post kali ini....sekian..wslm.

 

Entri dulu-dulu [Part 2]

| 11 Kasi Komen

Layan jew gambaq..zassss..!!!





Naruto lawan sasuke vers Penang..hahaha..

 

Effect dalam effect.....cool ke tak..????

 
Payah kalau isteri ada power macam nie..
(bleh Queen Control nanti)

Nie 1st time belajar buat effect nie di Photoshop.
Nie pun salah satu cobaan 1 2 3...

Entri dulu-dulu [Part 1]

| 4 Kasi Komen













Si Mamak Kreatif...

| 3 Kasi Komen


Oh limau..x sangka diri mu begitu berguna, bukan saja disukai sewaktu tahun baru cina, tetapi juga sewaktu kenduri kendara....macam2 jenis limau yg ada...limau madu, limau mandrin, limau kasturi...hah sudah..sudah...tolong kawal diri jaga melalut lagi...hahahaha
Sori la ustazkodimero x makan ubat gila lagi mlm nie..tu yg melalut x tentu pasal...

Okay okay...kita berbalik pada topik perbincangan yang utama..ape kena mengena limau nie dgn si mamak tu...???
yela yela ustazkodimero nak cita ar nie...cuba la korang semua bawak2 bersabor sikit...aku sekeh kang....naya jew...
Ok story dia mcm nie.....td ustazkodimero p ronda2 dgn mmber kt padang kota..
oleh kerana hujan yg renyai-renyai, ditambah pula angin malam ditepi pantai...apa lagi...masing-masing la rasa "tank" dah penuh dan wajib kencing dibuang....so p cari jamban tandas padang kota,TUTUP - SIAP BERKUNCI..!!! p toilet shell yg agak jauh...TUTUP LAGI...!!!!! so mensyuarat tergempar pun dilalukan oleh ahli-ahli mesyuarat tingkap.. Kata putus diambil...JOM P KEDAI MAMAK...!!!! Ya..itulah lokasi yg paling afdal dan strategik untuk memunaikan hasrat...kami pun bertolak la ke kedai mamak...dgn kelajuan maksimum (sbb takut terbocor dlm seluar)
sampai-sampai je jgn ditanya...berebut la nak ketandas...
JEng..JENG....jeng....

 Klik Sini  


Dah tengok gambar tu..??
Kreatif sungguh mamak-mamak nie...
Patut la lepa mampu merantau ke negeri orang...
bijak-bijak belaka...ini lah yang dinamakan kitar semula..
hahahahaha....kulit limau pun jadi keje...
Gua respect sama lu la MAMAK....!!!!!

KOrang  x mau cube ke..?? Save budjet wa cakap lu....kihkihkih...
~ Toilet freshener buatan Mamak~

Satu Evolusi...dari pagi ke senja...

| 2 Kasi Komen

Dari ini....


Ke ini....

Aku boring..!!!!

| 2 Kasi Komen


Inilah salah satu aktiviti time boring dan tension kalau x boleh tido...
Sebenarnya ari nie migrane..tp x leh tido..arghhhh...
so untuk mengisi keboringan dan untuk abaikan sakit kepala..
ustazkodimero pun design la benda alah nie..

Tp kenape ada lambang tengkorak..?
NAk mati dah kot...kena ngucap siap2 nie...
siap dgn darah2 lagi...ahaks...

dan saje gak design benda alah nie sbb x tahu nak bubuh apa dlm entri..
jap g lama x update post hampa semua marah lak...
huhuhuhu....lalalalala~

Mati-mati aku ingat patung......!!!

| 9 Kasi Komen


Ari nie aku g lepak pasar malam kt kedai kawan aku berniaga,
pastu time customer x ramai aku dgn dia p la ronda2 tawaf pasar malam..cari2 awek makan..
Lepas tu dah settle 7 kali ngorat tawaf..kami pun balik la ke gerai...

Tiba-tiba je dpn gerai...ada la hamba allah nie sedang berkempen sambil memohon sumbangan derma..
Aik td ada sekarang ada..mcm cip more laks...hahahaha..

Rupa-rupanya mereka menjalankan kempen dan derma untuk rakyat-rakyat Palestin..
wah...x sangka mulianya hati mereka ini...

Berbekalkan risalah serta patung yg digantung banner..

Banner belakang patung tu menceritakan tentang gejala sosial remaja sekarang..
Ish2 bertobatlah....

Bahagian depan lak tentang doa untuk saudara kita di Palestin..
kesian kat lepa..ditindas dan dijajah...moga Allah tabahkan hati lepa (mereka bahasa penang)..
dan selamatkan lepa didunia dan diakhirat...moga Allah tamatkan penderitaan lepa..
dan kembalikan hak-hak lepa...biar org yg sakiti lepa nie dapat balasan didunia dan diakhirat..
amin......


Sempat posing jap sebelah patung nie...
Mula-mula mati2 aku ingat nie patung...hampa nak tau x yg sebenarnya nie org ooOooo...
Wah demi berjihad...hang sanggup jadi patung...hehehe
lama gak dia berdiri kt sini atas kerusi kecik...dekat sejam..(aku respect sama lu)..

Sempat gak berbual2 dengan lepa nie semua..
sambil ambik separuh dari risalah tu untuk bg kat org kampung...
Pastu bg derma yg x seberapa...dan bersalam-salam dgn lepa nie...
Insya allah aku pun akan bersama2 berjuang dengan lepa nie semua...

NAk iklan sikit kandungan risalah :
HIMMAH
Himpunan ummah selamatkan GAZA

Kempen Dana Untuk Palestin
17hb Aprial 2010 (Sabtu)
7 - 11 pm
Dewan Mellenium,Kepala Batas.Penang.

-Solat Hajat (Sila Bawa Sejadah)
-Tayangan Video Keadaan di GAZA
-Ceramah Khas dari:

Ust Hj Abd Mutalib B Maarof
(Mudir Madrasah An-Nahdhoh)

Cikgu Azmi b Abd Hamid
(Pengerusi TERAS Pengupayaan Melayu)

Tn Hj Norazman Mohd Samsuddin
(Pengerusi HALUAN Palestin)
-Pelancaran Kempen Sumbangan RM10 Sebulan utk Palestin
-Persembahan nasyid oleh U.N.I.C

Mungkin kita x dapat hadir...atau mungkin kita x mampu menderma...
sekurang-kurangnya aku harap hampa semua mampu la mendoakan kejayaan saudara-saudara kita..
Berat sanggatkah nak menolong dari segi doa...???

DOA:
"Ya Allah..sebagai mana telah Engkau hantarkan burung-burung Ababil
untuk menghancurkan tentera-tentera Musyrikin,
maka kami memohon kepada mu..
Ya Allah..turunkanlah bantuan mu kali ini
kepada muslimin di Palestin.
Hancurkanlah rejim zionis...Amin..."

Inilah salah satu perjuangan kita demi saudara-saudara kita..demi agama kita..
Jadi tolong sebarkannya...mana tahu ada blogger yg tinggal berhampiran yg mampu untuk kesana..
atau blogger-blogger lain yg sedar untuk mendoakan rakyat Palestin yg ditindas...insya allah..
Moga Allah berikan kita pahala umpama pahala orang-orang berjihad dijalan-Nya..amin

Projek Ustazkodimero yg terbaru...

| 3 Kasi Komen



Dalam proses pembikinan..Nak tahu klik link dibawah.. 




Peristiwa Berdarah Di Rumah Ustazkodimero

| 4 Kasi Komen


Bikin panas je tajuk entri kali ni kan..???
Sepanjang kehidupan aku membesar bersama kucing,
kucing nie la satu-satunya kucing yang berani dalam keluarganya,
entah generasi yang keberapa famly aku bela...
pantang dilepaskan diluar sangkar,mesti ada je tikus yang menjadi mangsanya..
Dari sekecik-kecik anak tikus,hingga la ke mak bapa tikus..
Selalunya kucing pun lari kalau terseremak dgn cik siti (nama manja utk tikus dipulau pinang)
yg saiznya seperti diatas...nie kalau gigit jari aku boleh putus nie...
tp kucing betina nie dgn gengsternya telah mmbuktikan bahawa
telah menjadi adat dan tradisi bahawa kucing perlu menangkap tikus x kisah la saiz dia mcm na..
mau sejam juga dia gigit tikus tu x lepas smpai tikus tu mati..
kalau dia lepas awai2 kompen-kompen tikus tu pula yg gigit dia..
kes naya je kan...huhuhuhu...

sebenarnya kucing nie baru lepas berpantang,
ustazkodimero  x terpikir lak nk tngap gmbar anak-anak dia waktu tuh..
sbb ketika acara gigit mengigit ini sedang dijalankan,anak-anak dia tgh memerhati dari dalam sngkar..
bertindak sebagai juri profesional..ahaks...
mungkin mak kucing nie nk ajaq anak2 dia kot..dah la cik siti nie lg besaq dari anak dia..hahahaha
kalau anak-anak dia meniru aksi terbabit.....nak mamposssss...!!!!

So kucing2 korang dah cukup gengster ke nak rebut title dari kucing gua?
Taiko...? Abg besar..?? (ala2 gmbar evolusi kl drift)

Related Posts with Thumbnails